2016_17
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau de Medicina (2009)
 Assignatures
  FARMACOLOGIA GENERAL
   Continguts
Tema Subtema
PROGRAMA DE CLASSES TEÒRIQUES Consta d'onze seccions i 46 temes que es detallen a continuació.
SECCIÓ 1.
PRINCIPIS GENERALS
TEMA 1. Concepte de Farmacologia. Objecte de la Farmacologia i parts de què consta. L'ensenyament de la Farmacologia en el currículum de Medicina. Tipus de medicaments. Fonts d'obtenció dels fàrmacs.
TEMA 2. Formes farmacèutiques. Característiques diferencials. Vies d'administració de medicaments.
TEMA 3. Conceptes bàsics de farmacocinètica. Cicle general dels fàrmacs a l'organisme. Metabolisme dels fàrmacs. Vies metabòliques de fase I i de fase II: sistemes enzimàtics implicats. Concepte de metabòlit actiu. Modificacions del metabolisme dels fàrmacs. Farmacogenètica i farmacogenòmica.
TEMA 4. Tipus de dianes farmacològiques. Canals iònics. Receptors acoblats a proteïnes G. Missatgers secundaris. Receptors intracel·lulars. Altres llocs d'acció dels fàrmacs.
TEMA 5. Toxicitat dels medicaments. Relació toxicitat-eficàcia: Índex terapèutic. Teratogènesi. Carcinogènesi. Altres mesures de la toxicitat. Reaccions adverses als medicaments.
SECCIÓ 2.
FARMACOLOGIA DEL SISTEMA NERVIÓS AUTÒNOM I PERIFÈRIC.
TEMA 6. Neurotransmissió adrenèrgica. Fàrmacs agonistes adrenèrgics alfa i beta. Aplicacions clíniques.
TEMA 7. Fàrmacs antagonistes adrenèrgics alfa i beta. Aplicacions terapèutiques. Modificadors de la transmissió noradrenèrgica.
TEMA 8. Neurotransmissió colinèrgica. Agonistes colinèrgics directes i inhibidors de l'acetilcolinesterasa. Aplicacions clíniques dels fàrmacs colinèrgics. Antagonistes colinèrgics muscarínics. Aplicacions clíniques.
TEMA 9. Fàrmacs que actuen en l'àmbit de la placa motriu: despolaritzants i curaritzants. Utilització clínica.
SECCIÓ 3.
FÀRMACS QUE ACTUEN SOBRE MEDIADORS CEL·LULARS I MECANISMES DE MEMBRANA.
TEMA 10. Fàrmacs actius sobre el sistema renina-angiotensina: inhibidors de l'enzim convertidor i antagonistes del receptor d'angiotensina. Eicosanoides: prostaglandines, tromboxans i leucotriens. Derivats prostaglandínics d'interès terapèutic. Fàrmacs reguladors de l'òxid nítric.
TEMA 11. Receptors d'histamina. Fàrmacs antihistamínics. Antagonistes H1 i H2. Inhibidors de l'alliberament d'histamina. Aplicacions clíniques. Receptors de serotonina: agonistes i antagonistes serotoninèrgics. Aplicacions terapèutiques.
TEMA 12. Fàrmacs blocadors de canals del calci. Blocadors de canals de sodi: anestèsics locals. Inhibidors de l'ATPasa Na+/K+.
SECCIÓ 4.
SISTEMA CARDIOVASCULAR.
TEMA 13. Fàrmacs utilitzats en el tractament de la insuficiència cardíaca. Fàrmacs inòtrops positius: glucòsids cardiotònics. Fàrmacs que augmenten l'AMPc intracel·lular: agonistes beta-adrenèrgics, inhibidors de la fosfodiesterasa. Fàrmacs dopaminèrgics. Inhibidors de l'enzim convertidor de l'angiotensina. Antagonistes selectius del receptor AT1 de l'angiotensina. Diürètics. Altres.
TEMA 14. Fàrmacs antiarítmics. Antagonistes del canal del Na+ (grups Ia, Ib i Ic); blocadors dels receptors beta (grup II); prolongadors del potencial d'acció (grup III) i blocadors del canal del calci (grup IV).
TEMA 15. Fàrmacs antianginosos. Nitrats i nitrits. Inhibidors de l'activitat simpàtica: blocadors alfa i beta. Fàrmacs que actuen directament sobre el múscul llis vascular: blocadors dels canals del calci. Fàrmacs antihipertensius. Indicacions i contraindicacions dels diferents grups farmacològics. Efectes adversos i precaucions.
TEMA 16. Farmacologia de la coagulació. Fàrmacs antiagregants plaquetars. Fàrmacs anticoagulants. Fibrinolítics. Fàrmacs procoagulants.
SECCIÓ 5.
FARMACOLOGIA DEL METABOLISME I DE L'EQUILIBRI HIDROSALÍ.
TEMA 17. Substàncies utilitzades en els estats anèmics: vitamina B12, àcid fòlic, ferro. Factors estimuladors de l'eritropoesi. Vitamines d'interès farmacològic. Vitamina A i derivats: retinol, retinal i àcid retinoic. Vitamina E. Fàrmacs en la intoxicació per metalls.
TEMA 18. Control de la calcèmia. Tractament farmacològic de les alteracions del metabolisme del calci i del fòsfor. Parathormona, vitamina D3 i metabòlits actius. Calcitonines. Bisfosfonats i altres. Teràpia hormonal restitutiva en l'osteopènia.
TEMA 19. Fàrmacs en les dislipèmies. Estatines: indicacions i efectes adversos. Fibrats. Resides d'intercanvi iònic i altres fàrmacs. Fàrmacs utilitzats en els trastorns de l'àcid úric. Fàrmacs en el tractament de l'obesitat.
SECCIÓ 6.
TERAPÈUTICA ANTIINFECCIOSA
TEMA 20. Generalitats dels antibiòtics I: classificació i activitat antibacteriana. Conceptes generals de la terapèutica antiinfecciosa.
TEMA 21. Generalitats dels antibiòtics II: mecanismes d'acció dels diferents antibacteriants i mecanismes de resistència als antibiòtics. Associació d'antibiòtics.
TEMA 22. Antibiòtics beta-lactàmics: classificació i característiques farmacològiques més rellevants. Cefalosporines i cefamines. Altres fàrmacs relacionats.
TEMA 23. Aminoglucòsids, macròlids i lincosamides. Antibiòtics glucopeptídics. Tetraciclines. Quinolones. Sulfamides i cloramfenicol. Trimetoprim.
TEMA 24. Fàrmacs utilitzats en el tractament de les malalties produïdes per fongs.
TEMA 25. Fàrmacs utilitzats en el tractament de les malalties produïdes per virus.
TEMA 26. Fàrmacs utilitzats en les malalties produïdes pels paràsits més freqüents en el nostre entorn.
TEMA 27. Quimioteràpia antituberculosa. Fàrmacs de primera i segona línia. Pautes terapèutiques i quimioprofilaxi. Fàrmacs utilitzats en el tractament de la lepra.
TEMA 28. Tractament farmacològic de les malalties infeccioses adquirides en la comunitat. Tractament empíric de les principals malalties infeccioses.
SECCIÓ 7.
FARMACOLOGIA DE L'APARELL RESPIRATORI.
TEMA 29. Substàncies utilitzades en el tractament de l'asma bronquial. Fàrmacs broncodilatadors i moduladors de la resposta inflamatòria bronquial. Fàrmacs en el tractament simptomàtic de la tos. Altres fàrmacs que actuen en afeccions de l'aparell respiratori.
SECCIÓ 8.
FARMACOLOGIA DE L'APARELL DIGESTIU.
TEMA 30. Fàrmacs que modifiquen la motilitat gastrointestinal. Procinètics i antiemètics. Laxants i antidiarreics.
TEMA 31. Fàrmacs que modifiquen les secrecions digestives. Terapèutica antiulcerosa. Fàrmacs en la malaltia inflamàtòria intestinal. Altres fàrmacs útils en trastorns que afecten el tracte gastrointestinal.
SECCIÓ 9.
SISTEMA NERVIÓS CENTRAL I PSICOFARMACOLOGIA.
TEMA 32. Bases bioquímiques de les malalties mentals. Tractament dels trastorns d'ansietat i de les crisis d'angoixa. Fàrmacs ansiolítics.
TEMA 33. Hipnòtics: concepte i utilització. Criteris clínics i farmacològics en el tractament dels insomnis. Benzodiazepines i anàlegs. Altres hipnòtics.
TEMA 34. Fàrmacs estimulants del sistema nerviós central, psicoestimulants i al·lucinògens. Nootrops i neuroprotectors. Inhibidors de l'acetilcolinesterasa del SNC. Memantina.
TEMA 35. Fàrmacs antidepressius. Classificació. Inhibidors selectius de la recaptació de serotonina. Antidepressius tricíclics. Inhibidors de la monoamino-oxidasa. Altres antidepressius.
TEMA 36. Tractament farmacològic de les psicosis. Antipsicòtics de primera i segona generació. Compliment terapèutic. Fàrmacs antimaníacs.
TEMA 37. Tractament farmacològic de la malaltia de Parkinson. Fàrmacs útils en el tractament de les corees i en altres trastorns del moviment. Relaxants musculars no anticolinèrgics.
TEMA 38. Fàrmacs antiepilèptics. Característiques generals de la farmacoteràpia. Classificació i mecanismes d'acció dels fàrmacs anticonvulsivants. Condicionants farmacocinètics.
SECCIÓ 10.
FARMACOLOGIA DEL DOLOR.
TEMA 39. Analgèsia. Concepte i classificació dels analgèsics. Analgèsics majors: derivats opiacis naturals i sintètics. Altres analgèsics narcòtics. Fàrmacs antagonistes i agonistes parcials dels receptors opiacis. Analgèsics menors: antiinflamatoris no esteroïdals.
TEMA 40. Fonaments de l'anestèsia general. Mètodes per obtenir una anestèsia general. Anestèsics d'acció generalitzada.
SECCIÓ 11.
FARMACOLOGIA DEL SISTEMA ENDOCRÍ.
TEMA 41. Generalitats de la farmacologia endocrinològica. Hormonoteràpia restitutiva i medicamentosa. Modificacions farmacològiques de l'equilibri hormonal: possibilitats d'actuació. Farmacologia del sistema hipotàlamo-hipofisari.
TEMA 42. Farmacologia de la secreció tiroïdal i del metabolisme del iode.
TEMA 43. Pàncrees i metabolisme glucídic. Fàrmacs utilitzats en el tractament de la diabetis: hipoglucemiants orals. Incretinomimètics. Insulines i pautes d'administració. Tractament farmacològic de les hipoglicèmies: glucagó.
TEMA 44. Hormones del còrtex suprarenal: corticosteroides endògens. Corticosteroides sintètics i utilització clínica. Efectes adversos. Inhibidors de la funció corticosuprarenal: aplicacions.
TEMA 45. Utilitat terapèutica dels andrògens i anabolitzants. Antiandrògens. Utilitat terapèutica dels estrògens i progestàgens i dels seus blocadors específics.
TEMA 46. Farmacologia de la fertilitat i la concepció. Fàrmacs en la insuficiència erèctil.
PROGRAMA DE PRÀCTIQUES Consta de 8 pràctiques. Les tres primeres es realitzen en sessió de seminaris teòrics i de problemes, les següents amb programes informàtics de simulació per ordinador, la pràctica 7 és de recerca bibliogràfica i la pràctica 8 és un ABP d'un tema de farmacologia no inclòs en les sessions magistrals.
PRÀCTICA 1. Principis generals de farmacocinètica. Pas de fàrmacs a través de membranes, ionització. Absorció de fàrmacs i factors que la modifiquen. Concepte de biodisponibilitat. Distribució de fàrmacs en l'organisme. Unió a proteïnes plasmàtiques: concepte de fàrmac lliure i fixat i la seva importància clínica. Volum de distribució i la seva mesura. La distribució placentària i hematoencefàlica. Corbes de nivell plasmàtic. Paràmetres farmacocinètics. Cinètica de les dosis úniques. Estudi de la fase d'absorció.
PRÀCTICA 2. Excreció dels fàrmacs. Via renal i via biliar. Altres vies d'excreció. Modificacions dels processos d'excreció de fàrmacs: aplicació i importància clínica. Concepte d'aclariment renal i la seva mesura. Models compartimentals i cinètica plasmàtica de les dosis múltiples.
PRÀCTICA 3. Principis generals de farmacodinàmia. Interacció fàrmac-receptor. Conceptes d'afinitat, selectivitat i eficàcia. Farmacologia experimental 1: Determinació de la KD per a receptors farmacològics.
PRÀCTICA 4. Farmacologia experimental 2: Determinació de l'activitat farmacològica in vitro. Càlcul del pD2 d'un fàrmac en el model d'íleum de conill porquí en bany d'òrgans. Antagonisme competitiu i no competitiu.
PRÀCTICA 5. Farmacologia experimental 3: Determinació de l'activitat farmacològica in vivo: Avaluació de diferents fàrmacs sobre la funció cardiovascular en rata anestesiada. Simulació per ordinador.
PRÀCTICA 6. Farmacologia experimental 4: Determinació de l'activitat analgèsica in vivo. Anàlisi estadística.
PRÀCTICA 7. Fonts d'informació del medicament. Fonts en paper i fonts telemàtiques. Recerca d'informació sobre medicaments a Pubmed. Referències bibliogràfiques.
PRÀCTICA 8. Aprenentage basat en problemes (ABP): "Farmacologia del càncer". Desenvolupament des de la vessant més clínica del tractament d'un cas concret de neoplàsia. El cas es diferent cada any.