2017_18
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Nutrició i Metabolisme (2012)
 Assignatures
  INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES ALIMENTÀRIES
   Continguts
Tema Subtema
1. Reaccions adverses als aliments. Intoleràncies. Tema 1: Introducció a les reaccions adverses als aliments. Classificació de les reaccions adverses. Prevalença.
Tema 2: Intoleràncies alimentàries. Dèficits enzimàtics. Intolerància farmacològica. Reaccions d’hipersensibilitat als additius.
2. Reaccions al.lèrgiques Tema 3: Fisiologia del sistema immunitari. Sistema immunitari i respostes immunitàries Th1 i Th2. Sistema immunitari intestinal i tolerància oral. Reactivitat encreuada.
Tema 4: Hipersensibilitat. Reaccions d’hipersensibilitat. Cèl·lules implicades. Mediadors solubles.
3. Al.lèrgia als aliments Tema 5: Al.lèrgia als aliments. Factors predisposants. Al·lergògens alimentaris. Classificació i propietats dels principals al·lergògens alimentaris.
Tema 6: Expressió clínica de les reaccions adverses als aliments. Manifestacions dèrmiques. Manifestacions gastrointestinals. Manifestacions respiratòries. Anafilaxi.
Tema 7: Diagnòstic i tractament de les reaccions adverses als aliments. Mètodes diagnòstics in vitro i in vivo. Bases del tractament farmacològic de les al·lèrgies alimentàries. Prevenció. Seguretat alimentària.
Tema 8: Al.lèrgies alimentàries a l’edat infantil: Al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. Classificació. Prevalença. Diagnòstic. Manifestacions clíniques.
Tema 9: Al.lèrgies alimentàries a la població adulta. Al·lèrgies i manifestacions més freqüents. Reactivitat encreuada entre aliments i proteïnes vegetals i animals. Reactivitat encreuada entre aliments.
4. Celiaquia
Tema 10: Malaltia celíaca. Factors predisposants. Diagnòstic. Manifestacions clíniques