Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Grau d'Enologia (2014) |
Assignatures |
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2018_19 |
Assignatura | FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA | Codi | 19224214 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Optativa | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
1. Factors de qualitat en viticultura Introducció: El medi vitícola i la qualitat del raïm. Rol de la varietat, del medi (clima i sòl) i del maneig antròpic del cultiu de la vinya. Millora de la qualitat: diversificació en tipologies de vins, valor afegit del territori, vins de terroir i valorització de varietats viníferes autòctones. 2. Ecofisiologia vitícola. Agents estressants. Factors que afavoreixen el Creixement. L’ecofisiologia. Plasticitat fenotípica i ecotips. Concepte de l’estrès a les plantes. Agents estressants en la vinya; abiòtics, biòtics i antropogènics. Mesura de l’estrès: Mètodes destructius i no destructius. Reflectància i fluorescència de les clorofil·les. Condicionants del creixement durant el període herbaci en el cep. Fotosíntesi: Factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. 3. Relacions hídriques en la vinya. Efectes de l’estrès hídric en planta i raïm Factors determinants de l’estrès hídric en el cep. Reguladores del Creixement. Mesures ecofisiològiques i de l’estrès hídric en vinya. Potencial hídric foliar. Respostes isohídriques i anisohídriques a l’estrès hídric. Processos fisiològics durant la maduració del raïm Efectes de l’estrès en la fenologia i qualitat del raïm (maduració fenòlica). Determinació de la data de verema. 4. Canvi climàtic. Mesures pal·liatives en el maneig del cultiu de la vinya Canvi climàtic: Evolució i situació actual. Prediccions futures a nivell mundial. Adaptacions del cultiu de la vinya en el nou escenari actual: adaptació de marcs de plantació, sistema de conducció i poda en verd. Competència. Manteniment del sòl i cobertes vegetals. Gestió de la canòpia, equilibri entre vegetació i collita. Models de producció vitícola de la producció vitícola (des del model artesanal a la mecanització integral. Viticultura de precisió: Sistemes geogràfics d’informació. |