2021_22
Guia docent 
Facultat de Medicina i Ciències de la Salut
A A 
català 
 
 
Grau en Medicina (2009)
 Assignatures
  NUTRICIÓ
   Continguts
Tema Subtema
GENERALITATS Necessitats nutricionals. Concepte de necessitat, recomanació i aport de seguretat. Objectius de les recomanacions. Com utilitzar les recomanacions. Factors que condicionen les necessitats nutricionals: edat, sexe, composició corporal i alimentació. La malaltia com a condicionant de les necessitats.
Necessitats en energia, macronutrients, fibra alimentària i aigua. Energia: balanç energètic, factors que condicionen les necessitats i estimació dels requeriments. Necessitats en proteïnes i aminoàcids. Necessitats en carbohidrats. Necessitats en fibra soluble i insoluble. Lípids : Funció i necessitats. La dieta equilibrada en principis immediats. Necessitats d’aigua.
DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS - Desnutrició proteica-energètica. Definició. Fisiopatologia. La malaltia com a causa de desnutrició. Prevalença hospitalària i en el nostre entorn. Causes hospitalàries evitables de desnutrició. Formes clíniques: Marasme i Kwashiorkor. Conseqüències bioquímiques, clíniques i funcionals. Pronòstic i tractament.
- Deficiència i excessos en vitamines liposolubles. Importància i necessitats. Causes de deficiència, manifestacions clíniques i tractament. Intoxicació. Avaluació de l’estat en vitamines.
Deficiència en Vitamina D en el nen i l’adult. Fonts de vitamina. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, radiològiques i bioquímiques. Conseqüències. Prevenció i tractament.
Deficiència en vitamines A, E i K. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques i tractament.
- Deficiència i excessos en vitamines hidrosolubles. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Avaluació de l’estat en vitamines.
- Deficiència i excessos en minerals i oligoelements. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Intoxicacions.
ALIMENTACIÓ A LES DIFERENTS ETAPES DE LA VIDA - Alimentació durant les diferents etapes de la vida I. Importància de la nutrició sobre la gestant, el fetus i el futur fill. Importància de la nutrició de la dona en període d’alletament.
- Alimentació durant les diferents etapes de la vida II. Prevalença i causes de desnutrició del vell. Importància de la nutrició a la vellesa.
- Lactància materna. Fisiopatologia. Importància. Diferències entre la llet materna i altres llets. Avantatges. Contraindicacions. Aspectes pràctics de la lactància materna. Problemes.
Lactància artificial i beikost. Diferències entre les diferents llets artificials. Normes d’higiene i bona pràctica. Alimentació complementària.
TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI I OBESITAT - Obesitat I. Definició, epidemiologia. Etiopatogènia. Conseqüències metabòliques i físiques. Malalties associades a l’obesitat. Diagnòstic.
- Obesitat II. Obesitat exògena i secundària a altres malalties. Conducta a seguir davant un malalt que presenta obesitat. Examen clínic dirigit. Tractament de l’obesitat i de les seves complicacions.
- Trastorns del comportament alimentari. Anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, compulsions alimentàries, rumiació, pica. Anorèxia infantil.
TÈCNIQUES DE SUPORT NUTRICIONAL I AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL Avaluació de l'estat nutricional. Dietètica clínica. Avaluació de l'estat nutriicIonal. Dieta equilibrada. Dieta vegetariana. Dietes alternatives i perilloses. Principals situacions clíniques susceptibles de millorar amb la dieta. Patologies on la dietoteràpia te un paper marginal. Principis de la prescripció dietètica.
- Nutrició enteral. Indicacions de la nutrició enteral. Vies d’accés en nutrició enteral. Nutrició enteral continua o discontinua. Formulació d’una dieta enteral. Complicacions. Monitorització de la nutrició enteral.
- Nutrició Parenteral. Definicions. Indicacions. Vies d’accés. Nutrients utilitzats i els seus requeriments. Programació i desenvolupament d’una nutrició parenteral. Controls bioquímics i de l’estat nutricional. Complicacions i la seva prevenció.
NUTRICIÓ EN SITUACIONS ESPECIALS I CASSOS CLÍNICS - Nutrició i dietètica del malalt renal. Insuficiència renal. Síndrome nefròtic. Litiasi renal.
- Nutrició en les malalties caquectisants.
- Nutrició i malaltia hepàtica
- Control dietètic de la diabetes
- Cas clínic de diabetes
- Control dietètic de la HTA. I les dislipèmies
- Cas clínic d’obesitat
- Control dietètic de les dislipèmies.
- Cas Clínic. Càncer i SIDA.
- Cas Clínic. Suport nutricional en el malalt crític.
- Cas Clínic. Wernicke.