Grau en Medicina (2009) |
Assignatures |
NUTRICIÓ |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2021_22 |
Assignatura | NUTRICIÓ | Codi | 14204141 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Tercer | 1Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
GENERALITATS | Necessitats nutricionals. Concepte de necessitat, recomanació i aport de seguretat. Objectius de les recomanacions. Com utilitzar les recomanacions. Factors que condicionen les necessitats nutricionals: edat, sexe, composició corporal i alimentació. La malaltia com a condicionant de les necessitats. Necessitats en energia, macronutrients, fibra alimentària i aigua. Energia: balanç energètic, factors que condicionen les necessitats i estimació dels requeriments. Necessitats en proteïnes i aminoàcids. Necessitats en carbohidrats. Necessitats en fibra soluble i insoluble. Lípids : Funció i necessitats. La dieta equilibrada en principis immediats. Necessitats d’aigua. |
DEFICIÈNCIES NUTRICIONALS | - Desnutrició proteica-energètica. Definició. Fisiopatologia. La malaltia com a causa de desnutrició. Prevalença hospitalària i en el nostre entorn. Causes hospitalàries evitables de desnutrició. Formes clíniques: Marasme i Kwashiorkor. Conseqüències bioquímiques, clíniques i funcionals. Pronòstic i tractament. - Deficiència i excessos en vitamines liposolubles. Importància i necessitats. Causes de deficiència, manifestacions clíniques i tractament. Intoxicació. Avaluació de l’estat en vitamines. Deficiència en Vitamina D en el nen i l’adult. Fonts de vitamina. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, radiològiques i bioquímiques. Conseqüències. Prevenció i tractament. Deficiència en vitamines A, E i K. Necessitats. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques i tractament. - Deficiència i excessos en vitamines hidrosolubles. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Avaluació de l’estat en vitamines. - Deficiència i excessos en minerals i oligoelements. Fonts alimentàries. Absorció, transport i metabolisme. Funcions a l’organisme. Causes de deficiència. Manifestacions clíniques, bioquímiques i funcionals del deficiència. Prevenció i tractament. Intoxicacions. |
ALIMENTACIÓ A LES DIFERENTS ETAPES DE LA VIDA | - Alimentació durant les diferents etapes de la vida I. Importància de la nutrició sobre la gestant, el fetus i el futur fill. Importància de la nutrició de la dona en període d’alletament. - Alimentació durant les diferents etapes de la vida II. Prevalença i causes de desnutrició del vell. Importància de la nutrició a la vellesa. - Lactància materna. Fisiopatologia. Importància. Diferències entre la llet materna i altres llets. Avantatges. Contraindicacions. Aspectes pràctics de la lactància materna. Problemes. Lactància artificial i beikost. Diferències entre les diferents llets artificials. Normes d’higiene i bona pràctica. Alimentació complementària. |
TRASTORNS DEL COMPORTAMENT ALIMENTARI I OBESITAT | - Obesitat I. Definició, epidemiologia. Etiopatogènia. Conseqüències metabòliques i físiques. Malalties associades a l’obesitat. Diagnòstic. - Obesitat II. Obesitat exògena i secundària a altres malalties. Conducta a seguir davant un malalt que presenta obesitat. Examen clínic dirigit. Tractament de l’obesitat i de les seves complicacions. - Trastorns del comportament alimentari. Anorèxia nerviosa, bulímia nerviosa, compulsions alimentàries, rumiació, pica. Anorèxia infantil. |
TÈCNIQUES DE SUPORT NUTRICIONAL I AVALUACIÓ DE L'ESTAT NUTRICIONAL | Avaluació de l'estat nutricional. Dietètica clínica. Avaluació de l'estat nutriicIonal. Dieta equilibrada. Dieta vegetariana. Dietes alternatives i perilloses. Principals situacions clíniques susceptibles de millorar amb la dieta. Patologies on la dietoteràpia te un paper marginal. Principis de la prescripció dietètica. - Nutrició enteral. Indicacions de la nutrició enteral. Vies d’accés en nutrició enteral. Nutrició enteral continua o discontinua. Formulació d’una dieta enteral. Complicacions. Monitorització de la nutrició enteral. - Nutrició Parenteral. Definicions. Indicacions. Vies d’accés. Nutrients utilitzats i els seus requeriments. Programació i desenvolupament d’una nutrició parenteral. Controls bioquímics i de l’estat nutricional. Complicacions i la seva prevenció. |
NUTRICIÓ EN SITUACIONS ESPECIALS I CASSOS CLÍNICS | - Nutrició i dietètica del malalt renal. Insuficiència renal. Síndrome nefròtic. Litiasi renal. - Nutrició en les malalties caquectisants. - Nutrició i malaltia hepàtica - Control dietètic de la diabetes - Cas clínic de diabetes - Control dietètic de la HTA. I les dislipèmies - Cas clínic d’obesitat - Control dietètic de les dislipèmies. - Cas Clínic. Càncer i SIDA. - Cas Clínic. Suport nutricional en el malalt crític. - Cas Clínic. Wernicke. |