Guia docent Facultat d'Enologia |
català |
Grau en Enologia (2014) |
Assignatures |
GESTIÓ DE LA QUALITAT I LA SEGURETAT EN LA INDÚSTRIA VITIVINÍCOLA |
Continguts |
DADES IDENTIFICATIVES | 2022_23 |
Assignatura | GESTIÓ DE LA QUALITAT I LA SEGURETAT EN LA INDÚSTRIA VITIVINÍCOLA | Codi | 19224125 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 1r | |||||
Descriptors | Crèd. | Tipus | Curs | Període | ||||
3 | Obligatòria | Tercer | 2Q |
Competències | Resultats d'aprenentage | Continguts |
Planificació | Metodologies | Atenció personalitzada |
Avaluació | Fonts d'informació | Recomanacions |
Tema | Subtema |
Tema 1. Introducció | La indústria vitivinícola en el segle XXI. Normativa i legislació alimentària i normativa i legislació específica del vi. Introducció a la qualitat alimentària. |
Tema 2. La Qualitat i les entitats relacionades | Definició. Antecedents històrics. Característiques de la qualitat. Qualitat i conformitat. Paràmetres de la qualitat. La gestió de la qualitat. Control de qualitat. Assegurament de la qualitat. Millora de la qualitat. |
Tema 3. La traçabilitat | Implementació de la traçabilitat en l'empresa. Sistemes de traçabilitat i identificació. Legislació aplicable. |
Tema 4. El sistema APPCC, eina clau per assegurar la innocuÏtat dels aliments | Introducció al sistema APPCC: el sistema d'APPCC. Origen i objectius. Normativa i legislació aplicable. Glossari de termes i conceptes bàsics. Accions necessàries per a la implantació del sistema APPCC. Documentació i registres del sistema APPCC. Verificació del sistema APPCC. |
Tema 5. Gestió de la qualitat | Introducció: fonaments de la Gestió de la Qualitat. L'estandardització de la qualitat: sistemes de gestió de la qualitat. Terminologia de la qualitat. Normes de qualitat. Guies d'ajuda per a la implantació de les normes / sistemes de qualitat. El procés de certificació: documentar, implantar i auditar. Normes UNE-EN-ISO 9000 de gestió de la qualitat i la seva evolució. Norma ISO 9001:2015 |
Tema 6. Protocols específics de qualitat per al sector agroalimentari | BRC (British Retail Council), IFS (International Food Standard), ISO 22.000. |
Tema 7. Laboratoris d'assaig i calibració | Definició de termes. Implantació de sistemes de qualitat en laboratoris d'assaig i calibratge (Norma EN ISO 17025). La sistemàtica analítica en l'acreditació. El control intern de la qualitat: gràfics de control. Bones Pràctiques de Laboratori. Acreditació dels laboratoris. |