2023_24
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Nutrició i Metabolisme (2012)
 Assignatures
  INTOLERÀNCIES I AL·LÈRGIES ALIMENTÀRIES
   Continguts
Tema Subtema
1. Reaccions adverses als aliments. Tema 1: Introducció a les reaccions adverses als aliments. Classificació de les reaccions adverses. Prevalença.
2. Reaccions al.lèrgiques Tema 2: Fisiologia del sistema immunitari. Sistema immunitari i respostes immunitàries Th1 i Th2. Sistema immunitari intestinal i tolerància oral. Reactivitat encreuada.
Tema 3: Hipersensibilitat. Reaccions d’hipersensibilitat. Cèl·lules implicades. Mediadors solubles.
3. Al.lèrgia als aliments Tema 4: Al.lèrgia als aliments. Factors predisposants. Al·lergògens alimentaris. Classificació i propietats dels principals al·lergògens alimentaris.
Tema 5: Expressió clínica de les reaccions adverses als aliments. Manifestacions dèrmiques. Manifestacions gastrointestinals. Manifestacions respiratòries. Anafilaxi.
Tema 6: Diagnòstic i tractament de les reaccions adverses als aliments. Mètodes diagnòstics in vitro i in vivo. Bases del tractament farmacològic de les al·lèrgies alimentàries. Prevenció. Seguretat alimentària.
Tema 7: Al.lèrgies alimentàries a l’edat infantil: Al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. Classificació. Prevalença. Diagnòstic. Manifestacions clíniques.
Tema 8: Al.lèrgies alimentàries a la població adulta. Al·lèrgies i manifestacions més freqüents. Reactivitat encreuada entre aliments i proteïnes vegetals i animals. Reactivitat encreuada entre aliments.
4. Malaltia celíaca
Tema 9: Malaltia celíaca. Factors predisposants. Diagnòstic. Manifestacions clíniques.
5. Intoleràncies Tema 10: Intoleràncies alimentàries. Dèficits enzimàtics. Intolerància farmacològica. Reaccions adverses als additius.