2012_13
Guia docent 
Facultat de Ciències Jurídiques
A A 
català 
 
 
Dret (2002)
 Assignatures
  DRET PROCESSAL PENAL
   Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. ELS SISTEMES PROCESSALS PENALS 1. Introducció. 2. Els sistemes processals penals: A) Sistema acusatori, B) Sistema inquisitiu, C) Sistema mixt. 3. El sistema processal espanyol dissenyat per la LECrim de 1882. 4. Els principis informadors del procés penal: A) El principi d'oficialitat, B) El principi de legalitat. 5. Els principis del procediment penal: oralitat, immediació i publicitat.
TEMA 2. JURISDICCIÓ I COMPETÈNCIA (I) 1. Extensió i límits de la jurisdicció penal: A) Límits objectius, B) Límits territorials, C) Límits subjectius. 2. Competència objectiva: A) Competència ordinària o comú, B) Competència ratione materiae, C) Competència ratione personae. 3. La competència funcional. 4. Tractament processal de la competència objectiva i funcional.
TEMA 3. JURISDICCIÓ I COMPETÈNCIA (II) 1. Competència territorial: A) Fur preferent, B) Furs subsidiaris. 2. Tractament processal de la competència territorial. 3. La connexió.
TEMA 4. LES PARTS EN EL PROCÉS PENAL (I) 1. Concepte de parts. 2. Parts acusadores: A) El Ministeri Fiscal. B) L'acusador particular. C) L'acusador popular D) l'acusador privat. E) L'actor civil.
TEMA 5. LES PARTS EN EL PROCÉS PENAL (II)
1. Les parts acusades: A) El inculpat, B) El dret de defensa. L'assistència i representació tècnica. 2. El responsable civil. 3. Pluralitat de parts en el procés penal.

TEMA 6. L'OBJECTE DEL PROCÉS PENAL
1. Concepte. 2. Elements identificadors de l'objecte del procés: A) El fet punible, B) L'acusat. 3) L'objecte civil del procés penal. 4. Delictes connexos.
TEMA 7. LA INICIACIÓ DEL PROCÉS PENAL
1. Nocions introductòries. 2. La denúncia. 3. La querella. 4. Altres formes d'incoació.
TEMA 8. LA INSTRUCCIÓ
1. Concepte. 2. Finalitat. 3. Publicitat. 4. Diligències per a la comprovació del delicte i indagació del delinqüent. 5. Especial referència a la intervenció de les comunicacions telefòniques i postals. 6. L'entrada i registre en lloc tancat.
TEMA 9. Les mesures cautelars en el procés penal (I)
1. Generalitats. 2. Mesures cautelars personals: A) La detenció: 1. Concepte, 2. La detenció pels particulars, 3. La detenció policial, 4. La detenció judicial, B) La presó provisional: 1. Concepte, 2. Pressupostos, 3. Classes, 4. Procediment, 5. Durada, C) La llibertat provisional. D) Altres
TEMA 10. Les mesures cautelars en el procés penal (II)
1. Mesures cautelars patrimonials: A) Introducció, B) Pressupostos, C) Subjectes passius de les mesures, D) Objecte, E) Classes: 1. Fiança, 2. Embarg, 3. Ocupació de béns o coses.
TEMA 11. EL PROCESSAMENT
1. Concepte, 2. Contingut i efectes, 3. Recursos
TEMA 12. L'anomenada FASE INTERMEDIA
1. La conclusió del sumari. 2. L'anomenada fase intermèdia: concepte i finalitat. 3. El sobreseïment: A) Concepte, B) Classes, C) Efectes, D) Recursos.
TEMA 13. EL JUDICI ORAL (I)
1. Introducció. 2. Els articles de previ pronunciament. 3. Els escrits de qualificació provisional: concepte i contingut. 4. La conformitat de l'acusat

TEMA 14. EL JUDICI ORAL (II)
1. Tràmits necessaris per a l'obertura de les sessions del judici oral. 2. La prova: A) Concepte, B) Diferències amb els actes d'investigació, C) Referència a l'eficàcia probatòria de les diligències sumarial, D) Valoració i càrrega de la prova: el dret a la presumpció d'innocència i el in dubio pro reo . 3. Els mitjans de prova: A) La declaració de l'acusat, B) La prova testifical, C) La prova pericial, D) La prova documental, E) La inspecció ocular. 4. L'anomenada prova indiciaria.
TEMA 15. EL JUDICI ORAL (III)
1. Desenvolupament del judici oral: A) Inici de l'acte de la vista, B) Pràctica de les proves, C) Conclusions definitives, D) El plantejament de la "tesi" (art. 733 LECrim), E) Informes orals i dret a la última paraula. 2. La suspensió del judici oral: causes.
TEMA 16. LA SENTENCIA

1. Concepte. 2. Estructura: especial referència a la motivació fàctica i jurídica. 3. La correlació entre acusació i sentència. 4. La cosa jutjada penal i els seus límits.
TEMA 17. EL PROCEDIMENT ABREUJADA
1. Àmbit d'aplicació, 2. Característiques generals. 3. Les fases del procediment abreujat. 4. Modalitats: A) Reconeixement dels fets punibles, B) La conformitat de l'acusat, C) Els denominats "judicis ràpids".
TEMA 18. EL PROCEDIMENT RÀPID
1. Àmbit d'aplicació. 2. Característiques generals. 3. Les fases del procediment ràpid
TEMA 19. El judici de faltes
1. Caràcters generals. 2. Iniciació. 3. Fase preparatòria. 4. Judici oral i sentència.

TEMA 20. EL JURAT
1. Notes introductòries. 2. Àmbit de competència. 3. Composició i funcions del Tribunal del Jurat. 4. Procediment. Especialitats probatòria. 5. El veredicte i la sentència.
TEMA 21. ELS RECURSOS EN EL PROCÉS PENAL (I)

1. Introducció. 2. Recursos no devolutius: A) Reforma, B) Súplica. 3. Recurs de queixa. 4. Recurs d'apel.lació: A) Apel.lació de resolucions interlocutòries, B) Apel.lació de sentències. La segona instància en el procés penal.

TEMA 21. ELS RECURSOS EN EL PROCÉS PENAL (II)
1. El recurs de cassació: A) Resolucions recurribles, B) Motius de cassació per infracció de llei, C) Motius de cassació per trencament de forma, D) Procediment. 2. L'anomenat recurs de revisió. 3. El recurs d’anul.lació