2012_13
Guia docent 
Facultat d'Infermeria
A A 
català 
 
 
Infermeria (2002) (Campus Terres de l'Ebre)
 Assignatures
  PRÀCTICUM MEDICOQUIRÚRGIC II
   Pla específic d'actuació
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Sessió de preparació per al pràcticum
Selecció/assignació del lloc de pràctiques externes La selecció la fem tenint en compte el lloc de pràctiques que ha estat al pràcticum I i l'assoliment d'objectius d'aprenentatge
Presentacions / exposicions DEFENSA TREBALL RESUM:
L'alumne exposa el treball realitzat, estudi de casos, incidents crítics en les sessions clíniques.

Estada de pràctiques ESTADA/EXECUCIÓ DE PRÀCTIQUES:
L’alumne ha de realitzar una estada de 6 crèdits clínics en el lloc de pràctiques corresponent i realitzant les funcions assignades i previstes a la proposta de pràctiques L’horari de pràctiques podrà ser de matí i/o tarda.
Creació d’un entorn de suport.
Conceptes a treballar: Sensibilitat envers un mateix i cap a altres; relació d’ajut i de confiança.
Actituds a desenvolupar: Autenticitat, empatia, acceptació, congruència, proximitat, presència, escolta, dignitat, integritat.
Principi que orienta la pràctica: DEMOSTRA RESPECTE PER LES PERSONES / FAMÍLIA I ENTORN.




Creació d’un entorn de protecció i seguretat.
Conceptes a treballar: Factors interns i externs d’amenaça, mecanismes biològics de defensa, risc d’infecció, risc de lesió, risc de caigudes.
Actituds a desenvolupar: Observació i reflexió sobre les mesures que afavoreixen la prevenció dels riscos que té la persona relacionats amb la seva situació (edat, orientació, sentits, malaltia i tractaments) i per l’aplicació de procediments.
Principi que orienta la pràctica: PROTEGEIX I GARANTEIX LA SEGURETAT.




Aplicació del procés de resolució de problemes en l’ajuda a la cobertura de les necessitats bàsiques.
Conceptes a treballar: Valoració de necessitats (motivació, grau de satisfacció, significat). diagnòstics, decisions clíniques, planificació, implementació, avaluació, taxonomies.
Actituds a desenvolupar: Raonament clínic reflexiu i metodologia de registre.
Principi que orienta la pràctica: FONAMENTA LES INTERVENCIONS QUE REALITZA.


Desenvolupa-ment de l’aprenentatge.
Conceptes a treballar: objectius, evidències, guies d’aprenentatge.
Actituds a desenvolupar: Responsabilitat, capacitat d’adaptació al context, iniciativa, motivació en l’aprenentatge, disponibilitat.
Principi que orienta la pràctica: INTERIORITZACIÓ DE LA RESPONSABILITAT EN EL SEU APRENENTATGE.


Treballs de pràctiques externes ELABORACIÓ DE TREBALL RESUM:
Portafoli: Plantejament d’ objectius i pla de treball, estudi de casos i observacions clíniques; valoració del dolor, historia clínica,...

Relació amb el tutor de pràctiques intern RELACIO AMB EL TUTOR DE LA UNIVERSITAT:
Tutorització individualitzada per l’aprenentatge i la reflexió per part del tutor acadèmic (PE) mitjançant una sèrie d'entrevistes i sessions de treball en diferents moments del desenvolupament de les pràctiques.
Relació amb el tutor de pràctiques extern RELACIO AMB EL TUTOR DE L’EMPRESA:
Tutorització individualitzada per l’aprenentatge observacional i la reflexió en acció per part del tutor de pràctiques (TP) mitjançant una relació directa i continuada durant les hores de pràctiques.

Mecanismes de coordinació i seguiment de pràctiques externes Es realitzarà la coordinació i seguiment de l’alumnat a través del tutor acadèmic (PE) i del tutor de pràctiques (TP).

L’estudiant tindrà assignat un tutor acadèmic o professor universitari i un tutor responsable dins la institució on realitza les pràctiques. Ambdós tutors es responsabilitzaran de fixar el pla de treball de cada estudiant, fer un seguiment de les pràctiques efectuades i participar en la valoració de les pràctiques de l’estudiant tot complimentant el full de valoració de pràctiques de l’alumne tenint en conte els objectius pactats amb l’ estudiant.

És convenient que l’alumne s’adreci al seu tutor acadèmic abans d’iniciar les pràctiques, especialment una vegada coneix la posició de pràctiques. Igualment durant l’estada de pràctiques és necessari que l’alumne presenti el portafoli de pràctiques cumplimentat al seu tutor acadèmic al menys dues vegades. També és convenient que l’estudiant contacte amb el seu tutor acadèmic per tal d’orientar el treball.

El coordinador del pràcticum atén consultes de forma individualitzada d’aquells alumnes que requereixen d’orientació de pràctiques, o tenen dubtes del tipus d’activitat a realitzar o simplement s’interessen pel desenvolupament de les mateixes.