Enologia (2003) |
Assignatures |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI |
Objectius d'aprenentatge |
DADES IDENTIFICATIVES | 2010_11 |
Assignatura | COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI | Codi | 19042004 | |||||
Ensenyament |
|
Cicle | 2n | |||||
Descriptors | Crèd. | Crèd. teoria | Crèd. pràctics | Tipus | Curs | Període | ||
4.5 | 4.5 | 0 | Troncal | Primer | Primer |
Objectius | Competències | ||
1. Conèixer els constituents del vi i el seu comportament des del punt de vista químic un cop ha tingut lloc la fermentació alcohòlica. | A5 A7 A8 A13 |
B1 B3 |
|
2. Saber decidir quines proves químiques poden realitzar-se en la determinació d’un frau. | A5 A7 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 B6 |
C5 |
3. Saber quina informació química donen els diferents paràmetres enològics relacionats amb l’acidesa. | A5 A7 A8 A13 |
B1 B3 |
|
4. Saber deduir com una determinada modificació natural o externa de l’acidesa afecta a ATOT, ACEN, pH, AVOL i capacitat amortidora. | A5 A7 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 B5 |
|
5. Saber calcular la quantitat de desacidificant o acidificant necessaris en funció de l'ATOT o el pH final desitjats. | A5 A7 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 |
|
6. Conèixer quins són els sistemes redox que actuen en el vi i com evolucionen. | A8 |
B1 |
|
7. Conèixer els mètodes que permeten avaluar l'estat redox d'un vi i saber interpretar els resultats obtinguts. | A5 A7 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 B5 |
|
8. Adquirir els coneixements necessaris sobre l'origen químic dels principals defectes organolèptics del vi per tal de saber prevenir-los. | A7 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 |
|
9. Diferenciar les propietats químiques dels clarificants. | A5 A7 A8 A13 |
B1 |
|
10. Conèixer els fonaments químics en la identificació d'un determinat precipitat aparegut al vi. | A7 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 |
|
11. Raonar, un cop identificat el precipitat, quins poden ser els possibles tractaments químics correctors. | A5 A8 A13 |
B1 B2 B3 B4 |
C5 |
12. Conèixer els fonaments químics relacionats amb els controls d’estabilitat dels vins. | A5 A7 A8 A13 |
B1 |
|
13. Conèixer el comportament químic d’antocians i procianidines, i quines implicacions tenen en el color del vi i els seus canvis. | A8 |
B1 B3 |
C5 |
14. Ampliar coneixements sobre els processos químics implicats en l’envelliment del vi. | A8 |
B1 |
C5 |
15. Saber deduir com afecten els equilibris de dissociació i combinació del SO2 en la seva activitat. | A8 |
B1 |
|
16. Conèixer la terminologia de la qualitat alimentària (normativa) que aplica a l'enologia. | A3 A5 A7 A13 |
B2 B3 B5 B6 B7 |
C3 C4 C5 |
17. Distingir els models de qualitat d'obligat acompliment en el laboratori de control i en el celler. | A3 A5 A7 A13 |
B2 B3 B5 B6 B7 |
C3 C4 C5 |
18. Participar de forma activa en les classes. | A8 |
B1 B2 B3 B4 B5 |
C2 C5 |
19. Motivar l’interès envers les línies de recerca actuals en l’àmbit de la química enològica. | A8 A13 |
B1 B3 |
C1 C2 |
20. Inculcar un sentit crític en la lectura de treballs relacionats amb el temari de l’assignatura. | B1 B3 B4 B5 |
C1 C2 C5 |