2016_17
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  NUTRICIÓ MOLECULAR
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció. Fonaments i contextualització. Nutrigenòmica i nutrigenètica. Nutrició personalitzada. Eines. Les “omiques”. Expectatives.
2. Transportadors de membrana plasmàtica
3. Receptors nuclears. Classificació. Estructura i mecanisme d’acció dels receptors nuclears. Co-reguladors
4. Regulació transcripcional de gens hepàtics per glucosa. Efectes de la glucosa en l’expressió dels enzims glucolítics i lipogènics. Molècula senyal. Element de resposta. Factor de transcripció. Mecanisme de regulació de l’expressió gènica per glucosa.
5. Control de l’expressió gènica per àcids grassos. Paper de la longitud de la cadena i del grau d’insaturació. Metabòlits responsables de l’efecte dels àcids grassos de cadena llarga. El paper dels receptors nuclears en la regulació de l’expressió gènica per àcids grassos. Efecte dels àcids grassos en l’abundància nuclear i activitat dels factors de transcripció.
6. Funció “no-nutrient” dels aminoàcids. Adaptació cel•lular a la disponibilitat d’aminoàcids: mecanismes implicats en la regulació de l’expressió gènica. Introducció. Rutes de reconeixement dels aminoàcids Mecanismes moleculars implicats en la regulació de l’expressió gènica en mamífers per el dèficit d’aminoàcids.
7. Funcionalitat de les proteïnes i pèptids bioactius en Nutrigenòmica. Generalitats. Producció de pèptids bioactius. Mecanismes d’acció: pèptids que interfereixen amb altres molècules. Efectes en l’expressió gènica. Modificació epigenètica. Influència indirecta en l’activitat de factors de transcripció. Regulació de la senyalització cel•lular i de la transcripció per unió directa del pèptid lligand al receptor.
8. Proteïnes desacoblants i metabolisme energètic. Regulació del pes corporal. UCPs. AMPK: el vigilant energètic de les nostres cèl•lules.
9. Vitamines i regulació de l’expressió gènica. Vitamina A i expressió gènica. Paper dels RARs i RXRs en el mecanisme d’acció molecular de la vitamina A. Modulació de l’expressió gènica per altres vitamines (Vit B6, Vit C, Vit D, Vit E).
10. Modulació de l’expressió gènica per metalls de la dieta. Ferro, Zinc, Seleni.
11. Comportament humà i alimentació. Bases biològiques i genètiques: Introducció. Aspectes genètics específics del comportament alimentari. Diferències genètiques en la percepció del sabor. Sensibilitat al sabor amargant. Sensibilitat al sabor dolç. Sensibilitat al greix.
12. Beneficis d’una dieta personalitzada. La nutrigenòmica en la prevenció i tractament de malalties complexes. Obesitat, predisposició o nutrició?
13. Microbiota i Nutrició
14. Epigenètica
15. Nutrigenòmica i longevitat. Cap a un envelliment saludable.
16. Nutrients i Apoptosi. La vida i la mort cel•lular. Els processos apoptòtics. Modulació de l’apoptosi en la prevenció i tractament de la malaltia. Apoptosi com a diana en la quimioprevenció del càncer colorectal: Àcids grassos de cadena llarga. Vitamines liposolubles. Metabolits secundaris de les plantes.
17. Rendiment esportiu