2017_18
Guia docent 
Facultat de Química
A A 
català 
Grau de Bioquímica i Biologia Molecular (2009)
 Assignatures
  NUTRICIÓ MOLECULAR
   Continguts
Tema Subtema
1. Introducció. Fonaments i contextualització. Nutrigenòmica i nutrigenètica. Nutrició personalitzada. Eines. Les “omiques”. Expectatives.
2. Regulació transcripcional de gens hepàtics per glucosa. Efectes de la glucosa en l’expressió dels enzims glucolítics i lipogènics. Molècula senyal. Element de resposta. Factor de transcripció. Mecanisme de regulació de l’expressió gènica per glucosa.
3. Mecanismes sensors de nutrients. Receptors nuclears. Co-reguladors.
4. Control de l’expressió gènica per àcids grassos. Paper de la longitud de la cadena i del grau d’insaturació. Metabòlits responsables de l’efecte dels àcids grassos de cadena llarga. El paper dels receptors nuclears en la regulació de l’expressió gènica per àcids grassos. Efecte dels àcids grassos en l’abundància nuclear i activitat dels factors de transcripció.
5. Funció “no-nutrient” dels aminoàcids. Adaptació cel·lular a la disponibilitat d’aminoàcids: mecanismes implicats en la regulació de l’expressió gènica. Introducció. Rutes de reconeixement dels aminoàcids Mecanismes moleculars implicats en la regulació de l’expressió gènica en mamífers per el dèficit d’aminoàcids.
6. Funcionalitat de les proteïnes i pèptids bioactius en Nutrigenòmica. Generalitats. Producció de pèptids bioactius. Mecanismes d’acció: pèptids que interfereixen amb altres molècules. Efectes en l’expressió gènica. Modificació epigenètica. Influència indirecta en l’activitat de factors de transcripció. Regulació de la senyalització cel·lular i de la transcripció per unió directa del pèptid lligand al receptor.
7. Proteïnes desacoblants i metabolisme energètic. Regulació del pes corporal. UCPs. AMPK: el vigilant energètic de les nostres cèl·lules.
8. Vitamines i regulació de l’expressió gènica. Vitamina A i expressió gènica. Paper dels RARs i RXRs en el mecanisme d’acció molecular de la vitamina A. Modulació de l’expressió gènica per altres vitamines (Vit B6, Vit C, Vit D, Vit E).
10. Xenobióticos y regulación de la expresión génica
9. Modulació de l’expressió gènica per metalls de la dieta. Ferro, Zinc, Seleni.
11. Epigenètica
12. Comportament humà i alimentació. Bases biològiques i genètiques: Introducció. Aspectes genètics específics del comportament alimentari. Diferències genètiques en la percepció del sabor. Sensibilitat al sabor amargant. Sensibilitat al sabor dolç. Sensibilitat al greix.
13. Microbiota i Nutrició
14. Nutrigenòmica i longevitat. Cap a un envelliment saludable.
15. Beneficis d’una dieta personalitzada. La nutrigenòmica en la prevenció i tractament de malalties complexes. Obesitat, predisposició o nutrició?
16. Variants genètiques, nutrició i càncer
17. Polimorfismes genètics, nutrició i resposta inflamatòria.
18. Variants genètiques, paràmetres nutricionals i hipertensió