2015_16
Educational guide 
Faculty of Chemistry
A A 
english 
Nutrition and Metabolism (2012)
 Subjects
  THE MEDITERRANEAN DIET AND HEALTH: EXPERIMENTAL APPROACH
   Contents
Topic Sub-topic
1. Presentació de l’Assignatura. Patró de Dieta Mediterrània i Salut. Pirámide de l’evidència científica. Eines metodològiques. Tipus d’estudis actuals en Dieta Mediterrània.

Presentació de l’Assignatura. Patró de Dieta Mediterrània i Salut. Pirámide de l’evidència científica. Eines metodològiques. Tipus d’estudis actuals en Dieta
Mediterrània. (2,5h) Dr Cristina Andres-Lacueva.
2. Efecte de la dieta Mediterrània i l’oli d’oliva sobre el risc cardiovascular. Evidència científica i mecanismes.

Efecte de la dieta Mediterrània i l’oli d’oliva sobre el risc cardiovascular. Evidència
científica i mecanismes. (2,5 h). Dra Montserrat Fitó
Cardiovascular Risk and Nutrition Research Group
Program of Research in Inflammatory and Cardiovascular Disorders
CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN)
IMIM-Institut de Recerca Hospital del Mar
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)
3. Cáncer i Nutrició
Nutrició i càncer: l’evidència epidemiológica actual (2,5h). Dr Carlos Alberto González. Unit of Nutrition, Environment and Cancer. Cancer Epidemiology Research Programme. Catalan Institute of Oncology (ICO).
Estudi EPIC/Espanya (European Prospective Investigation of Cancer) . L’etiologia I la prevenció del cáncer es troven relacionats amb la dieta i factors relacionats amb ella. Actualment, l’evidència científica estima que entre un 30 i un 40% de la incidencia de cáncer podría ser prevenible amb mesures relacionades amb la dieta, el control de pes i l’activitat física.
4. Estudi PREDIMED_Dieta Mediterrània i Salud Cardiovascular Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. Estruch R, et al.,Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. N Engl J Med. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
"Prevenció de la diabetis a través de la dieta: l’estudi PREDIMED"(2,5h). Dr Jordi Salas, Professor of Nutrition. Human Nutrition Unit Department of Biochemistry & Biotechnology CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN) School of Medicine. Rovira i Virgili University
5. Dieta Mediterrània i Exercici físic

"La Dieta Mediterránea quizás no sea sólo Dieta". Dr Manuel Castillo (2,5h). Catedràtic de Fisiologia. Facultat de Medicina. Universitat de Granada
6. Genómica Nutricional y Dieta Mediterránea
Genómica Nutricional y Dieta Mediterránea (2,5h). Dr Jose María Ordovás. Catedràtic de Nutrició
Director, Nutrition and Genomics
Professor Nutrition and Genetics
JM-USDA-HNRCA at Tufts University
711 Washington St.
Boston, MA 02111
Dra Dolores Corella Catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública. Facultat de
Medicina. Universitat de València.Directora de la Unitat d’Investigació en
Epidemiologia Genètica i Molecular.
PENDIENTE DE CONFIRMAR
7. Metabolómica y Nutrición personalizada siguiendo un Patrón de alimentación Mediterránea
Metabolómica y Nutrición personalizada siguiendo un Patrón de alimentación Mediterránea (1h). Dr Rafael Llorach, investigador Ramon y Cajal de la Universitat
de Barcelona
8. Tomàquet i Dieta Mediterrània.
Tomàquet i Dieta Mediterrània(1,5h). Dra. Rosa Mª Lamuela. Professora Titular de la Universitat de Barcelona
El tomàquet és l’hortalissa més consumida en el patró de Dieta Mediterrània
9. Activitat Complementària_Patró de Dieta Mediterrània i Salut Activitat Complementària_Patró de Dieta Mediterrània i Salut (2,5h) Dra Cristina Andres-Lacueva